Publicat pe Lasă un comentariu

Caracatiță la grătar: Un deliciu pe care trebuie să îl încerci în această vară

Caracatita la gratar
Atunci când ai instalat în curte un gratar Enders, o întreagă paletă de rețete îți stă la dispoziție, depășind granițele cărnurilor clasice de porc, pui sau vită. Vine vara, așa că mesele ușoare, ce inspiră dor de vacanță, ne fac o poftă din ce în ce mai mare de a savura “altfel de preparate”.
Ei bine, astăzi aflăm mai multe informații interesante despre un produs alimentar ce surprinde prin savoare și textură, cu toate că nu își găsește loc în topul bunătăților pregătite de români la grătar: carnea de caracatiță. Află ce beneficii asigură și ce rețetă poți pregăti rapid în curte.
Caracatiță la grătar cu dressing de lămâie

Ce trebuie să știi despre caracatiță?

Există sute de specii de caracatiță, prezente în medii acvatice de pe întreg cuprinsul Globului. Acest animal nevertebrat marin face parte din marea familie a Cefalopodelor, fiind simplu de identificat prin opt tentacule desprinse din corp, de dimensiuni egale și mărginite de ventuze.
În meniul lor de bază sunt incluse crustaceele, specii de pești de dimensiuni reduse și scoici. Acestea dispun de o glandă plină cu lichid brun (asemănător cu cerneală), golită în apă atunci când caracatițele sunt amenințate de posibili prădători.
Carnea de caracatiță este extrem de apreciată pentru particularitățile sale, asociate unei serii variate de beneficii pentru consumator:

Ce beneficii asigură carnea de caracatiță?

Vitamina B3, vitamina B6, vitamina B12,  fier,  fosfor și zinc.
Mai mult decât atât, carnea de caracatiță conține și niveluri de iod semnificative, care contribuie la stimularea energiei fizice, cu rol direct în funcționarea celulelor din organism. De asemenea, consumul acestui tip de carne susține buna funcționare a sistemului cardiovascular și contribuie la stimularea eficientă a carbohidraților, fiind recomandată pentru sportivi.
Caracatița poate fi consumată într-un număr variat de moduri, datorită texturii sale moi și gelatinoase. Dacă îți dorești să achiziționezi carne de caracatiță, pentru a testa experiențele senzoriale pe care le oferă un astfel de festin, vezi mai jos rețeta recomandată de noi:

Caracatiță la grătar cu dressing de lămâie și pătrunjel

În timpul serilor de vară, ce ar putea fi mai savuros decât un preparat care să îți aducă aminte de ultima vacanță în zona Mării Mediterane? Iată cum poți prepara caracatiță la grătar cu dressing de lămâie și pătrunjel:

Ingrediente necesare (2 porții):

  • 4 caracatițe de dimensiuni reduse
  • 300 g cartofi românești
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 mână de pătrunjel tocat
  • 1 lămâie de mici dimensiuni
  • sare și piper proaspăt râșnite
Ingrediente pentru dressing :
  •  10 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 3 linguri de zeamă de lămâie
  • ¼ linguriță muștar Dijon simplu
  • ¼ linguriță oregano uscat
  • sare de mare și piper negru

Mod de preparare:

Pasul 1: Toate ingredientele necesare pentru realizarea dressing-ului se adaugă într-un borcan curat, ce dispune de capac prevăzut cu filet. După ce capacul a fost înfiletat, borcanul se agită foarte bine pentru câteva secunde, pentru a se amesteca unele cu altele toate ingredientele. Dressing-ul proaspăt obținut se lasă la frigider, urmând să se utilizeze atunci când va fi cazul.Pasul 2: În cazul unor caracatițe proaspete, este indicat ca acestea să se bată bine cu un făcăleț, înainte de a fi gătite, pentru mai multă frăgezime. Acestea se pun apoi la foc mic, într-o oală cu baza groasă, în care se mai adaugă 3-4 linguri de apă rece. Se pune capacul și se lasă la înăbușit în suc propriu pentru aproximativ 60 de minute.Pasul 3: Din 10 în 10 minute, caracatițele se întorc de pe o parte pe alta, iar la finalul acestui interval de timp, lichidul din oală trebuie înlăturat complet, caracatițele lăsând foarte multă apă. După fierbere, se scot într-un bol și se lasă la răcit pentru aproximativ 15 minute.Pasul 4: Cât timp caracatițele fierb, se spală cartofii și se pun într-un bol cu apă rece, peste care se presară puțină sare. Se lasă la fiert în coajă, până când vârful unei furculițe intră foarte ușor în ei. Se lasă la răcit pe un platou, se decojesc și se taie apoi în felii subțiri.Pasul 5: Ungem caracatițele cu ulei de măsline și le punem pe grătarul încins. Utilizând una dintre ustensilele Enders, acestea se întorc o singură dată pe cealaltă parte, lăsându-se în această poziție pentru aproximativ 5 minute.Pasul 6: În acest timp, pe farfurii întinse sunt puși cartofii și felii de lămâie, peste care se stropește dressing de lămâie și se presară usturoi și pătrunjel tocat. După ce se scot și caracatițele, preparatul este gata pentru a fi servit.
Continuă să descoperi și alte rețete recomandate de Enders!
Lasă un răspuns