Carnea de pește este una dintre cele mai benefice pentru buna funcționare a organismului uman. Peștele este un aliment bogat în substanțe nutritive, ce susțin sănătatea sistemului osos, contribuie la scăderea riscului de AVC sau atac de corp, reduc riscul dezvoltării bolilor neurodegenerative, alături de alte beneficii importante.
Printre cele mai sănătoase tipuri de pește se numără: tonul, somonul, păstrăvul, sardinele și macroul. Gătirea acestora pe grătar poate aduce în farfurii o savoare aparte, atât timp cât ții cont de o serie de trucuri, pe care suntem bucuroși să le împărtășim cu tine în cele ce urmează:
Cum se gătește peștele la grătar: Sfaturi de care să ții cont
Utilizează temperatura potrivită pentru gătire
Indiferent de forma bucăților de carne pe care le pui pe un gratar Enders - file de pește sau pești întregi - un astfel de preparat trebuie să se gătească mereu la temperaturi ridicate. Temperatura de gătire optimă pentru pește se integrează în intervalul termic 200-300°C.
Timpul de expunere a părților pe suprafața încinsă este unul relativ scurt: 7-10 minute. Dacă peștele se ține prea mult timp pe grătar, acesta va deveni foarte uscat, iar savoarea specifică unui astfel de preparat nu va mai putea fi obținută.
Curăță bine grătarul înainte de preparare
Înainte de a pune peștii pe grătar, asigură-te că suprafața de gătire a acestuia este foarte bine curățată, fără a exista materii alimentare ale altor preparate gătite în trecut. În caz contrar, gătirea peștelui la grătar va determina un gust alterat al acestui produs.
Mai mult decât atât, peștele pregătit pe un grill acoperit cu resturi alimentare va duce la lipirea sa. Așadar, este recomandat să cureți bine cu o perie suprafața de gatire, după ce grătarul s-a încălzit, pentru ca resturile să se dezlipească mai ușor.
Poți comanda online peria potrivită din oferta noastră de accesorii pentru gratar
Unge peștele cu uleiul potrivit
Evită uleiul de măsline pentru gătirea peștelui, deoarece punctul de fierbere al acestuia atinge doar valoarea de 190°C, punct termic aflat în limita inferioară a intervalului amintit mai sus. În cazul peștelui la grătar, cele mai recomandate sunt uleiurile de porumb sau canola.
Utilizează o perie de ulei din setul cu accesorii pentru grătar, comandat online din oferta Enders, ungând bine apoi fiecare parte a feliilor de pește pe care le pregătești în aer liber. Este recomandat să utilizezi doar o peliculă fină de ulei, cât pentru a susține procesul de gătire.
Atenție la întoarcerea peștilor pe grătar
Operațiunea de întoarcere a feliilor de pește, de pe o parte pe cealaltă nu este grea deloc, atunci când ai la îndemână cele mai potrivite ustensile pentru gratar. Mai exact, două spatule metalice cât mai late, una pentru a prinde peștele, iar cealaltă pentru a-l stabiliza în aer, la întoarcere.
Este recomandat ca peștele să se întoarcă o singură dată, de pe o parte pe cealaltă, dacă ții cu adevărat la savoarea și suculența unui preparat la grătar ca la carte. Prea multe întoarceri pe grătar duc la uscarea excesivă a peștelui pe care îl pregătești celor dragi.
Rețete de pește la grătar savoare și simplu de realizat
Iată 3 rețete pe care le poți încerca la următoarea masă în aer liber, ținând cont și de sfaturile de mai devreme:
Somon la grătar cu sos de pătrunjel
Ingrediente necesare (3 porții):
- 2 medalioane de somon
- ½ lămâie medie
- 2 linguri pătrunjel tocat
- 1 cățel de usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- 20 ml apă călduță
- ¼ linguriță oregano
- Sare
- Piper
Mod de preparare:
Ton la grătar cu sos de unt, capere și lămâie
Ingrediente necesare (3 porții):
- 250 gr file de ton
- 1 lingură ulei de măsline
- 3 linguri de unt
- 2 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță de capere
- 2 lungurițe de pătrunjel tocat
- 1 linguriță boabe piper roșu
- 2 lingurițe coajă de lămâie rasă
- 1 linguriță suc de lămâie
- 2 rondele de lămâie
Mod de preparare:
Sardine la grătar cu avocado și ceapă murată
Ingrediente necesare (3 porții):
- 9
- 10 sardine
- 1 avocado
- Zeamă de la ½ lămâie
- Ulei de măsline extravirgin
- Fulgi de ardei iute
- 2 roșii
- Oțet
- Ceapă roșie
- Sare
- Piper
Mod de preparare:
Pentru ca vremea de afară încă mai permite mese în aer liber, alături de familie și pește, o masă bazată pe pește la grătar este binevenită. Ține cont de sfaturile de mai sus și încearcă una dintre rețete propuse astăzi, având la îndemână grătarul și ustensilele potrivite de la noi!