Publicat pe Lasă un comentariu

Cum se pregătește peștele la grătar: Sfaturi de care să ții cont și rețete simplu de realizat

Carnea de pește este una dintre cele mai benefice pentru buna funcționare a organismului uman. Peștele este un aliment bogat în substanțe nutritive, ce susțin sănătatea sistemului osos, contribuie la scăderea riscului de AVC sau atac de corp, reduc riscul dezvoltării bolilor neurodegenerative, alături de alte beneficii importante.
Printre cele mai sănătoase tipuri de pește se numără: tonul, somonul, păstrăvul, sardinele și macroul. Gătirea acestora pe grătar poate aduce în farfurii o savoare aparte, atât timp cât ții cont de o serie de trucuri, pe care suntem bucuroși să le împărtășim cu tine în cele ce urmează:

Cum se gătește peștele la grătar: Sfaturi de care să ții cont

MEATER - singurul termometru wireless pentru carne

Utilizează temperatura potrivită pentru gătire

Indiferent de forma bucăților de carne pe care le pui pe un gratar Enders - file de pește sau pești întregi - un astfel de preparat trebuie să se gătească mereu la temperaturi ridicate. Temperatura de gătire optimă pentru pește se integrează în intervalul termic 200-300°C.
Timpul de expunere a părților pe suprafața încinsă este unul relativ scurt: 7-10 minute. Dacă peștele se ține prea mult timp pe grătar, acesta va deveni foarte uscat, iar savoarea specifică unui astfel de preparat nu va mai putea fi obținută.

Curăță bine grătarul înainte de preparare

Înainte de a pune peștii pe grătar, asigură-te că suprafața de gătire a acestuia este foarte bine curățată, fără a exista materii alimentare ale altor preparate gătite în trecut. În caz contrar, gătirea peștelui la grătar va determina un gust alterat al acestui produs.
Mai mult decât atât, peștele pregătit pe un grill acoperit cu resturi alimentare va duce la lipirea sa. Așadar, este recomandat să cureți bine cu o perie suprafața de gatire, după ce grătarul s-a încălzit, pentru ca resturile să se dezlipească mai ușor.

Poți comanda online peria potrivită din oferta noastră de accesorii pentru gratar 

Unge peștele cu uleiul potrivit

Evită uleiul de măsline pentru gătirea peștelui, deoarece punctul de fierbere al acestuia atinge doar valoarea de 190°C, punct termic aflat în limita inferioară a intervalului amintit mai sus. În cazul peștelui la grătar, cele mai recomandate sunt uleiurile de porumb sau canola.

 

Utilizează o perie de ulei din setul cu accesorii pentru grătar, comandat online din oferta Enders, ungând bine apoi fiecare parte a feliilor de pește pe care le pregătești în aer liber. Este recomandat să utilizezi doar o peliculă fină de ulei, cât pentru a susține procesul de gătire. 

Atenție la întoarcerea peștilor pe grătar

Operațiunea de întoarcere a feliilor de pește, de pe o parte pe cealaltă nu este grea deloc, atunci când ai la îndemână cele mai potrivite ustensile pentru gratar. Mai exact, două spatule metalice cât mai late, una pentru a prinde peștele, iar cealaltă pentru a-l stabiliza în aer, la întoarcere. 
Este recomandat ca peștele să se întoarcă o singură dată, de pe o parte pe cealaltă, dacă ții cu adevărat la savoarea și suculența unui preparat la grătar ca la carte. Prea multe întoarceri pe grătar duc la uscarea excesivă a peștelui pe care îl pregătești celor dragi.

Rețete de pește la grătar savoare și simplu de realizat

Iată 3 rețete pe care le poți încerca la următoarea masă în aer liber, ținând cont și de sfaturile de mai devreme:

Somon la grătar cu sos de pătrunjel

Ingrediente necesare (3 porții):

  • 2 medalioane de somon
  • ½ lămâie medie
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • 1 cățel de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 20 ml apă călduță
  • ¼ linguriță oregano
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare:

Pătrunjelul și usturoiul se toacă mărunt. Într-un recipient prevăzut cu un capac se pun uleiul, apa călduță, zeama de la lămâie, pătrunjelul și usturoiul, alături de oregano, sare și piper.Se pune capacul recipientului și se agită apoi foarte bine, astfel încât să se obțină o compoziție cât mai omogenă. Aceasta se aplică pe medalioanele de somon, cu ajutorul unei pensule. Înainte de a fi puse pe grătar, se presară sare pe toate părțile acestora.Medalioanele de somon se țin pe grătar pentru aproximativ 5 minute (fiecare parte), apoi se scot pe o farfurie, urmand a fi ornate la final cu pătrunjel proaspăt, mărunțit bine de tot. Ca garnitură, recomandăm cartofii natur sau orezul simplu. Poftă bună!

Ton la grătar cu sos de unt, capere și lămâie

Ingrediente necesare (3 porții):

  • 250 gr file de ton
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 3 linguri de unt
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 linguriță de capere
  • 2 lungurițe de pătrunjel tocat
  • 1 linguriță boabe piper roșu
  • 2 lingurițe coajă de lămâie rasă
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 2 rondele de lămâie

Mod de preparare:

Fileul de ton se spală bine cu apă, uscându-se apoi prin tamponare delicată, cu ajutorul unor șervețele din hârtie. Se unge apoi cu ulei de măsline pe ambele părți, se sărează și se piperează.Se pune apoi pe grătar la foc mediu, pentru 4-5 minute, pe fiecare parte. După ce a trecut acest timp, se scoate de pe grill și se pun pe folie din aluminiu pentru 6-8 minute.Se pune pe foc mic o tigaie, în care se va adăuga untul, până când acesta se topește. Se continuă apoi cu usturoiul mărunțit bine în prealabil și ținut în unt pentru aproximativ 2 minute. Se adaugă suc de lămâie, piper rosu, coaja de lămâie rasă și caperele.După ce acest sos din tigaie a fost lăsat la încins pentru 2-3 minute, se ia de pe foc. Bucățile de pește se pun în farfurii, se acoperă cu sos din belșug, iar deasupra se adaugă în final pătrunjel proaspăt mărunțit. Poftă bună!

Sardine la grătar cu avocado și ceapă murată

Ingrediente necesare (3 porții):

  • 9
  • 10 sardine
  • 1 avocado
  • Zeamă de la ½ lămâie
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Fulgi de ardei iute
  • 2 roșii
  • Oțet
  • Ceapă roșie
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare:

Sardinele se eviscerează, se spală bine și apoi se usucă în prosoape de hârtie. Se ung cu o peliculă fină de ulei de măsline pe exterior. Se feliază subțire o ceapă roșie amestecându-se apoi cu sare și oțet.Se amestecă întregul avocado într-un mojar, alături de cele două roșii, ulei de măsline, sare, piper și fulgii de ardei iute. Sardinele se lasă pe grătar timp de 4-5 minute, pe fiecare parte.După ce sunt scoase pe farfurie, se aplică pe suprafața acestora sosul pregătit în mojar. Se pot servi alături de o garnitură precum cea de cartofi natur cu pătrunjel proaspăt mărunțit, de altfel, una dintre cele mai indicate garnituri în cazul preparatelor de pește la grătar. Poftă bună!

Pentru ca vremea de afară încă mai permite mese în aer liber, alături de familie și pește, o masă bazată pe pește la grătar este binevenită. Ține cont de sfaturile de mai sus și încearcă una dintre rețete propuse astăzi, având la îndemână grătarul și ustensilele potrivite de la noi!

Lasă un răspuns